TIFF Essentials på Barents Spetakel

18.-21. februar presenterer TIFF et eget filmprogram på Barents Spetakel på Kirkenes. Programmet inneholder et utvalg av årets TIFF-filmer.

Barents Spetakel tar i år opp konsekvensene av Covid-19-pandemien i et filosofisk perspektiv. Sakte endrer vi vår livsstil, og vi har alle blitt vant med både albuhilsninger og Zoom-fester.  Samtidig har vi blitt nødt til å reflektere over hva som virkelig betyr noe i livene våre – er det helsa, vennskap, natur eller kultur? Tromsø Internasjonale Filmfestival ble i januar arrangert som en heldigital festival.

• Vi i TIFF erfarte at digitale festivaler er helt ok, men det som er essensielt for oss er å få møte publikum i kinosalene og dele filmopplevelsene sammen med andre. Vi er derfor veldig glade for at vi nå kan presentere filmprogrammet TIFF Essentials for publikummet i Kirkenes, sier festivalsjef Lisa Hoen.

TIFF Essentials er et samarbeid mellom Tromsø Internasjonale Filmfestival, Barents Spetakel og Aurora Kino. Vi presentere følgende filmer:

• Gunda er en vakker og betimelig påminnelse om hvor verdifullt livet er for alle levende vesener. Livet på en bondegård er i alle fall innenfor rekkevidde om du henger deg på dokumentaren om grisen Gunda. Filmen er regissert av russiske Viktor Kossakovsky, og han står sammen med Kirkenes egen Egil Haaskjold Larsen for filmens nydelige foto.

Torsdag 18. februar kl. 20.00 Aurora Kino Kirkenes

• I TIFFs program Film fra Nord: Lockdown har tre filmskapere dokumentert den pågående pandemien sett fra nord:

Relativ Risiko er regissert av Inge Wegge fra Lofoten. Da pandemien kom til Norge frarådet myndighetene folk om å dra på fjellturer. Filmen undersøkes hvordan friluftsliv og menneskets bruk av naturen til fjellturer, klatring og topptur henger sammen med helse, ansvar og risiko.

I Ealát følger vi filmskaper Elle Márjá Eiras familie i ulike sesonger sammen med deres reinsdyrflokk.  Eálát er en historie om å leve og overleve som reindriftssame i en merkelig tid.

Regissør Carl Christian Lein Størmer fulgte flere personer i Tromsø i de seks første ukene av lockdown og starten av pandemien. Hans film Alt blir bra? Everything is Gonna be Okay? handler om hvordan disse menneskene prøver å forstå, tolke og håndtere at selve eksistensen deres blir snudd på hodet.

Fredag 19. februar kl. 20.00 Aurora Kino Kirkenes

• TIFF er glade for å presentere førpremiere på den norske spillefilmen Gritt som er regissert av Itonje Søimer Guttormsen. Her følger vi den norske kunstneren Gritts stadige forsøk på å prøve å passe inn samtidig som hun skal opprettholde sin alternative stemme. Gjennom tragikomiske situasjoner og poetiske betraktninger avdekker filmen samfunnets og kunst- og kulturlivets trange rammer.

Lørdag 20. februar kl. 20.00 Aurora Kino Kirkenes

• Ninjababy var TIFFs åpningsfilm i år, og vi er glade for å presentere førpremiere på denne komedien med brodd. Hovedpersonen Rakel møter livets store utfordringer og kontrastene mellom ungdommens trivialiteter og voksenlivets realiteter blir store.

Søndag 21. februar kl. 16.00 Aurora Kino Kirkenes

• Sound of Metal er et gripende drama om trommeslageren Ruben som helt plutselig mister hørselen. Dette er en dypt humanistisk film som gjennom et fantastisk lydbilde gir deg helt nye perspektiver på verdien av hørselssansen eller mangelen på den.

21. februar kl. 18.30 Aurora Kino Kirkenes

• Goodbye Soviet Unioner en hjertevarm komedie fra Sovietunionens siste dager. Historien fortelles gjennom den unge gutten Johannes og hans eksentriske familie som er ingrian-finner, en finsktalende minoritet i Estland. Dette er en fargerik film om det å høre til i Sovietunionen samtidig som man lengter etter både friheten og godteriene i Vesten.

21. februar kl. 21.15 Aurora Kino Kirkenes